Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ministrul Ferrari bagă impozitul pe boală – tichetul de sănătate
Gândul  - Joi, 2 Iulie 2009

Medicul român în viziunea Cabinetului Boc va tăia chitanţe la pacienţi, supranumite „tichete de sănătate”, iar bolnavii vor plăti maximum 600 lei pe an pentru servicii medicale, sumă care este deductibilă din impozit.

Pentru cazurile de urgenţă reală, la ambulanţă şi în spital, nu se vor plăti tichete pentru sănătate, iar exceptaţi de la plata acestora sunt pensionarii cu pensii sub 700 lei, minorii, şomerii, persoanele cu handicap, personalul sanitar, a explicat, ieri, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Acestea sunt câteva din prevederile proiectului de lege care, începând de ieri, a fost supus dezbaterii publice şi care ar urma să fie implementat din trimestrul IV al acestui an. Actul normativ ar urma să contribuie la rezolvarea problemelor majore din Sănătate, să conducă la creşterea calităţii asistenţei medicale şi a accesului la aceasta, la dispariţia sistemului „pachetul de cafea” sau bani care sunt daţi medicilor.

Ce este tichetul de sănătate?

Practic, tichetul este o chitanţă pe care fiecare pacient o va primi după ce a plătit servicii medicale. Acesta se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă.

„Repet, unul dintre principiile de bază este că aceste tichete să nu reprezinte o povară. De aceea, am plafonat la 600 lei pe an valoarea contribuţiei personale prin tichete a serviciilor medicale. Aşadar, nimeni nu va plăti direct din buzunar mai mult de 600 lei pe an la medic sau la spital”, a explicat Ion Bazac.

Potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personala prin tichete va fi de aproximativ 350 lei pe an pentru un pacient mediu. Aceasta înseamnă 2 episoade de spitalizare continuă, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică, 1 investigaţie de înaltă performanţă. Fondurile rezultate din tichetele pentru sănătate vor rămâne la personalul medical şi la spitale.

Din aceste sume se vor putea suplimenta atât fondurile pentru investiţii, cât şi veniturile personalului medical, a mai declarat ministrul Bazac, care estimează că din banii pacienţilor se vor strânge peste 700-800 milioane de lei. Mai mult, el susţine că prin acest mecanism se va declanşa o competiţie între unităţile medicale şi chiar între medici pentru câştigarea pacienţilor şi pentru aceste fonduri suplimentare, iar din această competiţie vor avea de câştigat atât cadrele medicale, cât şi pacienţii.)

Tags: tichet  sanatate  spital  
2516 vizite
Distribuie pe